Przygotowanie: Spód i boki foremki wykładamy papierem do pieczenia.Na dnie kładziemy warstwę herbatników.Orzechy niezbyt drobno siekamy.Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Dodajemy cukier i kakao, dokładnie mieszamy.Wlewamy litr mleka, zagotowujemy.Ciągle mieszając wsypujemy powoli kaszę mannę. Gotujemy na wolnym ogniu do chwili aż masa zgęstnieje Wsypujemy orzechy włoskie i dokładnie mieszamy.
1/3 gorącej masy wykładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Wlewamy połowę pozostałej masy. Kładziemy kolejną warstwę herbatników i resztę masy. Przykrywamy herbatnikami.Zagotowujemy pozostałe 100 ml mleka. Gdy zacznie się gotować, dodajemy połamaną czekoladę i ciągle mieszając, podgrzewamy na wolnym ogniu do chwili aż czekolada całkowicie się rozpuści.Polewą smarujemy ciasto. Posypujemy płatkami migdałów. Wkładamy do lodówki na 3-4 godzi.
SKŁADNIKI
endif; ?>
Sprawdź proporcje i składniki. Wyslij sms o tesci DSTSS
pod numer
7243
koszt smsa (2,46zł)